logo

کد خبر : 14794
تاریخ خبر : 1394/08/09
شکنندگی در خودکفایی کلزا/  مشکلات کشت کلزا در مازندران
در همايش توسعه کشت کلزا عنوان شد؛

شکنندگی در خودکفایی کلزا/ مشکلات کشت کلزا در مازندران

<p style="text-align: justify;"><span style="font-size: larger;">درحال حاضر بخش کمی از مزارع مازندران به کشت کلزا اختصاص دارد و رها شدن خودکفایی، کشور را در این بخش شکننده و آسیب پذیر کرده است.</span></p>

به گزارش مازند اصناف؛ سالانه بیش از چهار میلیارد دلار ارز کشور صرف واردات روغن می‌شود درحالی‌که می‌توان با توسعه کشت کلزا از واردات به این بخش بی‌نیاز شد.

توسعه کشت کلزا در مازندران مهم‌ترین برنامه است و در این راستا برای هر هکتار کشت این محصول، سه میلیون تومان سرمایه در گردش داده می‌شود.

دلاور حیدر پور رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران صبح پنجشنبه در همایش توسعه کشت کلزا که در سالن اجتماعات سازمان جهاد کشاورزی  استان برگزار شد، اظهار داشت: در شرایط تحریم‌ها و موقعیت بد اقتصادی کشور، کلزا یک محصول استراتژیک است که باید در تولید آن به خودکفایی برسیم.

وی بابیان این‌که در سال ۸۱ ضریب خودکفایی کلزا با ۱۷ درصد رشد، اوج خودکفایی را تا سال ۸۳ دارا بود گفت: به دلیل تغییر مدیریت، طرح خودکفایی کلزا رها شد و امروز به زیر ۱۰ درصد رسیده و بسیار شکننده شده‌ایم.

توسعه کشت دانه های روغنی عزم دولت است


حیدر پور واردات روغن به کشور را بالا اعلام کرد و افزود: در شرایط بد اقتصادی و درجایی که اهمیت مواد غذایی مورد تهدید است، باید وابستگی روغن به خارج  کاهش یابد و عزم وزارتخانه تلاش بر توسعه کشت دانه‌های روغنی و کم کردن واردات است.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی تأکید کرد: بهترین برنامه‌ها برای افزایش کشت کلزا طراحی شود و مهم‌ترین بخش، اجرای خدمات کشاورزی است و در این راستا تاکنون ۵۰ درصد افزایش زیر کشت داشته‌ایم چراکه در تولید و خودکفایی کلزا شکنندگی داریم.

حیدرپوربابیان اینکه در گندم و برنج شکنندگی و مشکل نداریم، گفت: اگر سطح زیر کشت به ۲۰ هزار هکتار افزایش یابد و از سطح طارم و گندم کم شود، نگرانی نخواهیم داشت و باید هفت‌تا هشت هزار تن برای کشت دانه‌های پر محصول کلزا در جهت خودکفایی اختصاص داده شود.

وی بابیان این‌که امسال پیش‌بینی بارندگی مناسب است وبرای کاشت کلزا نگرانی تأمین آب نداریم ابراز داشت: وظیفه ما حل نگرانی‌ها است و در همین راستا در هر هکتار سه میلیون تومان سرمایه در گردش برای کشت کلزا اختصاص داده‌ایم تا شرایط برای کشت ۲۰ هزار هکتار فراهم شود و تحقق یابد.

وی با اشاره به وجود ۲۰ مرکز خدمات دهستان خواستار پیگیری مداوم این مراکز برای ترغیب کشاورزان به کشت کلزاشدو افزود: این پیگیری‌ها ثبت و ضبط شود.

مشکلات کشت کلزا در مازندران


حیدرپورمشکل عمده مازندران درزمینهٔ  کلزا، کشت برنج یا رتن مجدد برشمرد و تصریح کرد: اگر این زمان کاشت مجدد را از کشاورزان بگیریم از کشت کلزا خودداری می‌کنند و باید یک نوع زودبازده کلزا معرفی کنیم تا قبل از کشت دوم برداشت شود.

وی کشت کلزا و خودکفایی در تولید این محصول را حیثیتی اعلام کرد و متذکر شد: سالی چهار میلیارد دلار ارز صرف واردات روغن از کشور خارج می‌شود که بسیار ناراحت‌کننده است و برای تأمین ارز مجبور می‌شویم روغن‌هایی باکیفیت پایین وارد کنیم که بهداشت جامعه را تهدید می‌کند.

این مسئول  بابیان این‌که وزارت جهاد کشاورزی از استان مازندران و گلستان به دلیل داشتن شرایط بارندگی مناسب  انتظار ویژه‌ای دارد ابراز داشت: از هر طرحی برای خودکفایی کلزا باید استفاده کنیم.

حیدر پور سطح زیر کشت کلزا در سال جاری را نسبت به سال گذشته را ۱۰ برابر اعلام کرد و گفت: بیش از سه تن بذر بدون دریافت پول بین کشاورزان پخش کرده‌ایم تا پس از برداشت و فروش محصول پول را از کشاورزان دریافت می‌کنیم.

بی توجهی به کشت دانه های روغنی

حسن عنایتی مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی مازندران نیز بابیان اینکه مازندران به سه منطقه کوهپایه، میانبر و دشت تقسیم می‌شود گفت: با ۴۷۸ هزار هکتار مزارع حدود ۷.۸ دهم تولیدات کشاورزی کشور را تولید می‌کنیم.

وی بابیان این که کلزا گیاهی روغنی و استراتژیک است که تا ۴۸ درصد روغن و ۳۵ درصد پروتئین راداراست گفت: این گیاه نیاز به آبیاری نداشته و باعث کاهش علف‌های هرز در زمین می‌شود و در مازندران چهار نوع دانه روغنی کشت می‌شود در سال گذشته ۱۹ هزار ۲۰۰ هکتار به کشت دانه روغنی اختصاص داده‌شده است.

وی بابیان این‌که چند سالی  است نسبت به کشت دانه‌های روغنی بی‌توجهی شده است تصریح کرد: سطح زیر کشت کشور در سال زراعی گذشته ۱۶.۲ درصد بوده که وضعیت خوبی است.

عنایتی مهم‌ترین عوامل کاهش کشت کلزارا  توسعه باغات، نامناسب بودن آب‌وهوا و بارندگی‌های زیاد در زمان کوتاه، ترویج و توزیع بذور سنواتی و بالابودن قیمت، علف‌های هرز که غیرقابل‌کنترل است، نگرانی کم‌آبی، و بی‌توجهی به کشت دانه‌های روغنی برشمرد.

وی ساماندهی خرید تضمینی گندم در کشور، افزایش تسهیلات بانکی و پرداخت به‌موقع به مبلغ ۳۰ میلیون ریال، معرفی سموم علف‌کش برای مبارزه با علف هرز پهن‌برگ، تأمین ادوات مناسب کاشت کلزا، اجرای سایت الگویی و آموزش کارشناسان  از موارد پیشنهادی برای افزایش کشت کلزااعلام کرد.

عنایتی ابراز  داشت: بهترین محققین در بخش کلزا، بیماری‌ها و علف‌های هرز در حال فعالیت هستند و نبود علف‌کش اختصاصی مشکل بین‌المللی است و باید از طریق تحقیقات عمومی نمونه‌های کلزایی را تولید کرد که نسبت به علف‌های هرز معمولی مقاوم‌تر باشند.

وی بابیان این‌که ۳۵ هزار هکتار در شهرستان‌های مختلف استان زیر کشت رفته است خاطرنشان کرد: ما در سرمایه‌گذاری در بخش تحقیقات بسیار ضعیف هستیم و اگر قرار است هر کیلو کلزا دو هزار ۷۰۰ تومان از  کشاورز خریداری شود ۱۰۰ تومان برای انجام تحقیقات کلزا تخصیص دهیم.

 مدیر زراعت جهاد کشاورزی مازندران تأکید کرد: کلزا محصول استراتژیک است چراکه بر روی دولت فشار زیادی برای واردات روغن وجود دارد و کشاورز باید به این باور برسد که این محصول به باروری و بازدهی راضی‌کننده می‌رسد.

 

مهر مازندران