به گزارش مازند اصناف از دانا به نقل از عصر هامون، صدای خشکیدن هامون سالهاست که شنیده می شود ولی کسی توجه خاصی به آن نکرد تا هماهنگی رسانه در انعکاس مشکلات مردم سیستان و حال و روز ناخوش هامون، سرانجام معصومه ابتکار رییس سازمان حفاظت محیط زیست و حمید چیت چیان وزیر نیرو را به سیستان کشاند.
ابتکار در میان مردم سیستان به بانوی نجات هامون نام گرفت و هنوز دو هفته از بازدید وی از تالاب خشک شده هامون نگذشته بود که نماینده ارشد سازمان ملل در ایران را به منطقه سیستان سفر کرد که او پیش از این از دریاچه ارومیه نیز بازدید کرده بود.
نماینده ارشد سازمان ملل در ایران در این بازدید با اهالی منطقه هامون هم دیدار کرد، مردم زجر دیده هامون که به رسم مهمان نوازی به استقبال گری لوییس و احمدعلی کیخا معاون محیط زیست طبیعی سازمان حفاظت از محیط زیست آمده بودند، با نوشتن پلاکاردهایی از گری لوییس خواستند نامه و پیام آنها را به «بان کی مون» دبیرکل سازمان ملل متحد برساند.
مردم سیستان در نامهشان از دبیر کل سازمان ملل خواستند دولت های ایران و افغانستان را به عنوان دو دولت موثر بر سرنوشت تالاب هامون در کنار هم گرد آورده و با کمک سایر کشورهای فعال در زمینه حفاظت محیط زیست حقآبه این تالاب را جاری کند، حق آبه ای که سالهاست با نامهربانی کشور همسایه روبروست.
گری لوییس در این سفر اثر فقدان آب در منطقه را تهدید امنیتی و بشری بزرگتری از مواد مخدر خواند و افزود:هر چند که مساله مواد مخدر برای همه اقوام و کشورها یک مساله امنیت بشری محسوب میشود، ولی آن چیزی که من امروز در سیستان دیدم حتی میتواند تهدید امنیت بشری بزرگتری داشته باشد.
او در میان اهالی سیستان و کشاورزان منطقه که مدتهاست با سرسبزی اراضی شان خداحافظی کرده اند گفت: این قول را میدهم که این صداها و درخواستها را در خارج از ایران به وسیله ارتباط با جراید بینالمللی و برنامهای که به صورت ویژه در هفته آینده در یک مجمع بینالمللی دارم؛ انعکاس بدهم.
گری لوییس چالش آینده ایران را چالش امنیت بشری ناشی از مسائل زیست محیطی بیان کرد و افزود: مواجه شدن ایران با امنیت بشری ناشی از کمبود آب، تخریب اراضی، اقتصاد وابسته زیاد به کربن و انرژیهای فسیلی تهدید بزرگی است که ایران با آن مواجه خواهد شد و در این میان بحث آب مهمترین موضوع است.
او به مردم سیستان قول داد، با ظرفیتهای سازمان ملل بستری مناسب برای مذاکره و همکاری ایران با افغانستان ایجاد کند و بیان کرد:موضوع دریاچه هامون را باید از طریق دولت و مردم افغانستان پیگیری کرد چون هیچ جامعه بیرونی و خارجی برای همیشه در افغانستان نمیماند و دولت و مردم هستند که طرف حساب میمانند.
و ادامه داد:هرچند که این مشکل در ایران نیست ولی کارهایی است که میشود آنها را در ایران انجام داد تا حدی که شرایط بهبود یابد.
گری خاطر نشان کرد:با همکاری دولت جمهوری اسلامی ایران و تنظیم برنامههایی دقیق برای حل مشکلات سعی بر برطرف شدن چالشها خواهیم داشت.
نماینده ارشد سازمان ملل در ایران بیان داشت:شاید تلاش و صدای ما و همچنین منابع مالی ما به عنوان سازمان ملل زیاد نباشد ولی میتوانیم به تدوین ایدهها و آوردن ایدههای جدید برای حل این موضوع
کمک کنیم و بتوانیم همکاریهای دولتها را در ارتباط با حفظ این تالاب و اکوسیستمها ارتقاء بدهیم.
گری لوییس ضمن تعجب از طولانی شدن رسیدگی به هامون و شنیده نشدن صدای مرد تا کنون بیان کرد:نمیدانم چرا اینقدر موضوع هامون زمان برده و صداهای مردم سیستان برخلاف مردم ارومیه شنیده نشده است و برای هامون سر و صدایی نشد بهر حال وظیفه ما پیدا کردن راه حلی مناسب برای نجات هامون است.
او با اشاره به بازگشت مجدد خود به سیستان گفت : در مدتی که در ایران مشغول به کار شده ام به شهرهای زیادی سفر کرده ام، تغییرات را پس از ۱۶ سال می بینم و دوباره باید به این مکان بیایم، ممکن است دفعه بعد تنها نباشم.