به گزارش مازند اصناف؛و به نقل از مهر:
مازندران با داشتن بیش از ۲۱۰ هزار هکتار شالیزار حدود ۴۰ درصد برنج سفید کشور را تامین میکند اما واردات بی رویه در فصل برداشت، حضور دلالان و واسطه ها، پایین بودن نرخ خرید تضمینی و بالا بودن هزینه های تولید، دغدغه های کشاورزان را در فصل برداشت بیشتر کرده است.
از سوی دیگر درصد بالایی از شالیزارهای مازندران به ارقام محلی برنج اختصاص دارد و هنوزکشت ارقام پر محصول در استان رواج چندانی نیافته است.
یک شالیکار مازندران با اشاره به بالا بودن هزنیه های تولید و نهاده های کشاورزی می گوید: کشت برنج به دلیل بالا بودن هزینه ها چند بصرفه نیست و کمتر کشاورزی راغب به کشت آن دارد.
محمد کمالی که شلتوک مزرعه اش را برای تبدیل به برنج کردن به کارخانه شالیکوبی در ساری منتقل کرده است، می گوید: آفتاب شدید ماه گذشته، بارش کم و کم آبی سبب خرد شدن برنج در زمان برداشت شده است.
وی با اشاره به اینکه کشاورزان بیشتر تمایل به کشت ارقام محلی مانند طارم و هاشمی دارند، تصریح کرد: فروش این محصول بهتر از دیگر انواع برنج است.
شالی کار دیگری که امسال برنج طارم و هاشمی کشت کرده است، با اشاره به حضور واسطه ها و دلالان برای خرید می گویند: واسطه ها از مدتها قبل با حضور در سر مزارع اقدام به پیش خرید برخی محصولات کرده اند.
باقر جوادی بابیان اینکه وضعیت کشت برنج امسال خوب بوده است، یادآور شد: در زمان برداشت برنج متاسفانه شاهد ورود انواع برنج هستیم که این امر سبب کاهش قیمت ها می شود.
قیمت برنج ارزان و نهاده ها گران است
کشاورز دیگری که طارم محلی کشت کرده ای از نرخ برنج ناراضی است میگوید: قیمت برنج ارزان
است درحالیکه نهادههای کشاورزی نرخشان بالاست.
در سال های اخیر برداشت مکانیزه برنج در مازندران نیز رونق یافته است اما برخی کشاورزان از ضایعات بالای این دستگاهها گلایه مندند و این درحالی است که رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران در این زمینه معتقد است: کمباینها اوایل فصل برداشت معاینه فنی میشود اما در حین برداشت وقتی سرعتشان بیشتر میشود به محصول خسارت میزند و دور موتور کمباین باید استاندارد باشد.
دلاور حیدرپور با اشاره به اینکه در دو سال گذشته تسهیلات مناسبی برای واگذاری کمباینها داده شده است، عنوان کرد: تقریباً در زمینه کمباینها به روز هستیم.
۲۰۰ کارخانه شالیکوبی نوسازی شده است
وی با اشاره به ۸۵۰ کارخانه شالیکوبی گفت: تاکنون ۲۰۰ کارخانه تبدیل وضعیت و نوسازی شده است و این روند در کاهش ضایعات تأثیر بسزایی دارد.
بازرگانی و فروش برنج همواره دغدغه کشاورزان به شمارمی رود و از اینرو به سراغ مرکز بینالمللی مبادلات و صادارت برنج در مازندران می رویم که به صورت تخصصی به صادرات و تجارت برنج می پردازد.
یزدان پناه مدیرعامل مرکز بینالمللی مبادلات برنج به نوسانات قیمت برنج اشاره میکند و معتقد است: در فصل برداشت به دلیل آنکه عرضه برنج زیاد است، قیمت کمتر و این سبب ضرر کشاورزان میشود و در در پایان فصل برداشت برنج، تقاضا زیاد و قیمت بیشتر می شود.
وی با عنوان اینکه این مرکز برنج کشاورزان را خریداری میکند و در بازار مصرف ارائه میدهد و نقش مؤثری در تنظیم بازار دارد، به تعامل مطلوب با جهاد کشاورزی اشاره کرد و گفت: این مرکز میتواند در تولید برنج سالم نقشآفرینی کند و آموزشهای لازم را به کشاورزان ارائه کند تا برنج باکیفیت را تولید کنند.
یزدان پناه ادامه داد: مرکز بینالمللی تجارت و صادرات برنج ایران در راستای منویات مقام معظم رهبری و اقتصاد مقاومتی دایر شده است زیرا تجارت برنج باید موردتوجه قرار گیرد.
مدیرعامل مرکز بینالمللی ادامه داد:
این مجموعه در قالب تخصصی برای برنج دایر شده است و آن را در سالن معاملات عرضه میکند تا با تلفیق کیفیت و کمیت زمینه صادرات آن را فراهم کند.
یزدان پناه ادامه داد: حذف واسطهها، بستهبندی مناسب و برند سازی مصرفکننده را در خرید برنج درجه ۱ و باکیفیت کمک میکند.
وی خواستار ساماندهی بازار برنج شد و گفت: با حذف واسطهها و شفافسازی قیمتها، ایجاد صنایع فرآوری، میتوان بهرهوری را افزایش داد و در جهت توسعه پایدار برنامهریزی کرد.
خرید تضمینی محصولات زراعی و کشاورزی ازجمله راهکارهایی است که برای حمایت از کشاورزان از سوی دولت اتخاذشده است و در سال قبل، ارقام پر محصول برنج مازندران نیز خرید تضمینی شده است.
شرکت غله و خدمات بازرگانی ازجمله مراکزی است که اقدام به خرید محصولات زراعی میکند و مدیرعامل شرکت غله مازندران در گفتگو با خبرنگار مهر بابیان اینکه برای بررسی وضعیت برنج باید به تولید و بازرگانی آن توجه شود یادآور شد: شمار زیادی از کشاورزان استان از قیمت تمامشده تولید برنج ناراحت و گلایهمند هستند.
وی بابیان اینکه اقتصاد دانشبنیان از مؤلفههای اقتصاد مقاومتی است گفت: کشاورزان نگران هستند که شلتوکها را در بازار روزها عرضه کنند و برای رفع این بحران، باید برنامهریزی شود.
ملک تصریح کرد: باید اطلاعات درست به مرکز ارائه شود و اقتصاد دانش بینان موردتوجه قرار گیرد و در این راستا، همه استادان و فعالان طی فراخوان گردآوری شدند و چالشها بررسی شد.
مدیرکل غله و خدمات بازرگانی مازندران با اشاره به اینکه مراکز تحت پوشش آماده خرید محصولات زراعی است گفت: متأسفانه در برخی اوقات شاهد عرضه برنج هندی بجای برنج محلی هستیم که به بازار ضربه میزند.
وی با اشاره به نگرانی کشاورزان تصریح کرد: در حال حاضر قیمت برنج در بازار بیشتر از قیمت تضمینی است.
ازآنجاییکه اقتصاد مازندران با برنج گرهخورده و کشت این محصول هزینهبر است و باید برای کشاورز سود داشته باشد اما اکنون تغییر کاربری، اقتصاد کشاورزی مازندران را تهدید میکند و باید چارهای اساسی برای حمایت از شالیکاران اتخاذ شود.