به گزارش مازنداصناف حسین کاخکی در مورد تأثیر تعرفهها در قاچاق کالا به کشور اظهار داشت: زمانی که تعرفه بیش از حد منطقی و اقتصادی آن افزایش یابد و هزینه زیاد برای وارادت یک کالا ایجاد کند، در این حالت انگیزه برای فرار از هزینه قانونی افزایش پیدا میکند، به همین دلیل برای جلوگیری از قاچاق، باید تولید داخل تقویت شود، پس از آن بتوان نظام تعرفهای و مأخذ آن را کاهش داد.
مدیر کل برنامهریزی و بهبود سیستمهای گمرک ایران با تأکید بر اینکه اکثر کشورهای بومی از 4 ردیف تعرفهای استفاده میکنند، تصریح کرد: اگر اختلاف تعرفهای و ردیفها برای کالاها وجود داشته باشد واردات به سمت مبادی غیررسمی سوق پیدا میکند مثلاً تعرفه موبایل در گذشته 4 درصد بود که به 60 درصد افزایش یافت، این موضوع با هدف حمایت از تولید داخل انجام شد، اما غافل از اینکه در داخل کشور چنین مزیتی برای تولید گوشی تلفن همراه وجود نداشت.
وی با طرح این سؤال که آیا اکنون تولید موبایل در کشور بالا رفته است، گفت: با افزایش تعرفه موفق به تولید و حمایت از آن نمیشویم، بلکه این موضوع به قاچاق دامن میزند و در عین حال با افزایش تعرفه کالاها درآمدهای گمرکی نیز کاهش خواهد یافت.
این مقام مسئول گفت: طبق اعلام ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز سالانه 20 میلیون دستگاه موبایل نیاز کشور است و اکنون نیز تعرفه آن 7 درصد تعیین شده است، اما باز هم قاچاق در این بخش زیاد است.
کاخکی به ایجاد پنجره واحد تجارت فرامرزی اشاره کرد و یادآور شد: با همکاری دانشگاه تهران مقدمات موضوع در گمرکات فراهم شده و اکنون در گمرکات اصلی اجرا میشود.
وی با بیان اینکه 22 سازمان مجوز دهنده و همکار گمرک در امر صادرات و واردات کالا فعالیت دارند تصریح کرد: گمرک آمادگی دارد تا با همه این سازمانها ارتباط برقرار کرده و از طریق سامانههای الکترونیکی فرایندها را کاهش دهد.
وی ادامه داد: در حال حاضر بالاترین تعداد اقلام تعرفه مشمول مجوز برای دستگاهها مربوط به وزارت بهداشت با 2050 مورد و پس از آن سازمان ملی استاندارد و قرنطینه نباتی (سازمان حفظ نباتات)، وزارت امور خارجه، وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و قرنطینه دامی (سازمان دامپزشکی کشور) است.
فارس