به گزارش مازنداصناف اگرچه سالهای گذشته تلاشهای بسیاری برای دور زدن تحریمها صورت گرفته اما در برخی از بخشها این تحریمها آثار منفی بیشتری را به دنبال داشته و مشکلات بیشتری را برای کشور ایجاد کرده است به طوری که ایران از سال ۲۰۱۲ صادرات نفتی خود را تا ۵۰ درصد کاهش داد.
بر اساس این گزارش؛ با توافق ایران و گروه ۱+۵ همه تحریمها، محدودیتها و هر نوع محدودیتی که به واسطه مسائل هستهای توسط قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل و ایالت متحده از طریق تحمیل قوانین و مقررات و ... علیه صنعت نفت ایران ایجاد شده است برداشته میشود به زبان ساده طبیعی و بدون مانع، صادرات، فروش و واردات عرضه انواع هیدروکربنهای ایران از جمله نفت خام، گاز طبیعی میعانات گازی، پتروشیمی و محصولات آنها انجام خواهد شد همچنین تحریم خرید، واردات و دریافت نفت خام، گاز طبیعی و محصولات آنها توسط کشورهای خارجی، پالایشگاهها و شرکتهای نفت و گاز لغو میشود.
میتوان گفت که اکنون با لغو تحریمها مقامات ارشد ایران درصدد هستند که پای مشتریان قدیم و جدید را برای بازار ایران باز کنند تا بتوانند سهم از دست رفته خود را بازپس گیرند.
بنابر اعلام رویترز سایر خریداران نفت اروپایی از جمله شرکتهای انی، توتال، شل طی سال گذشته با انتظار برای توافق هستهای و برداشتن تحریمهای ایران با شرکت ملی نفت ایران مذاکراتی داشتهاند همچنین علاوه بر اروپاییها، آفریقاییها نیز منتظر ورود نفت ایران به بازار هستند.
** مذاکرات با ۳۰ شرکت بینالمللی در قلب اروپا
بر پایه این گزارش رمضانی معاون امور بینالملل و بازرگانی وزیر نفت از مذاکره با بیش از ۳۰ شرکت اروپایی خبر داده بود چرا که استفاده از توانمندی شرکتهای داخلی و انتقال تکنولوژی مهمترین شرایط ایران برای حضور شرکتهای خارجی در صنعت نفت است.
** افزایش تولید نفت ایران بعد از تحریمها قطعی است
بیژن زنگنه وزیر نفت عمده ذخایر موجود بر روی دریا را مربوط به میعانات گازی دانست و در پاسخ به اظهارنظرهای صورت گرفته مبنی بر این که ایران میتواند درمدت کوتاهی بعد از رفع تحریمها تولید خود را افزایش دهد، گفت: ما میتوانیم بلافاصله بعد از تحریمها تولید نفت کشور را ۵۰۰ هزار بشکه در روز افزایش دهیم.
ایران قصد دارد با لغو تحریمها در قالب دو برنامه کوتاه و میانمدت به طور متوسط روزانه یک میلیون بشکه به ظرفیت تولید و صادرات نفت خام خود اضافه کند چرا که هم اکنون حدود یک میلیون بشکه نفت عمدتا به کشورهای ترکیه، هند، ژاپن، کره جنوبی و چین که جزء ۲۰ کشور معاف از تحریمهای ایران هستند صادر میشود.
همچنین زنگنه گفت: ایران برای بازپسگیری سهم ۵۰۰ هزار بشکه خود از بازار نفت اروپا قصد دارد بلافاصله پس از رفع تحریمها تک محمولههای نفتی را عازم بنادر قاره سبز کرده و از ابتدای سال ۲۰۱۶ هم با عقد قراردادهای بلندمدت فروش مستمر و پایدار نفت به پالایشگاههای اروپایی را آغاز کند.
بنابراین گزارش؛ در شرایط فعلی تولید نفت ایران حدود ۲ میلیون و ۷۰۰ هزاربشکه در روز برآورد میشود که با لغو سه تحریم اصلی صنعت نفت شامل انتقال ارز حاصل از فروش نفت، تأمین کشتیهای نفتکش و بیمه نفتکشها ابتدا در مدت زمان کمتر از هفت روز حدود ۵۰۰ هزار بشکه در روز به ظرفیت صادرات خود اضافه کند. با وجود هم اکنون یکی از مهمترین چالشهای بازگشت بشکههای نفت ایران به بازارهای جهانی در دوران پساتحریم افزایش عرضه نفت مازاد توسط برخی از کشورهای عربی است.
** ایران سهم خود را از ابرقدرتها باز پس میگیرد
سیدمهدی موسوینژاد عضو کمیسیون انرژی مجلس در گفتگو با خبرنگار حوزه گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، گفت: بعد از رفع تحریمها ما قطعا تمام تلاش خود را خواهیم کرد تا سهم از ادست رفته خود را باز پس گیریم علاوه بر اینکه ارتباط ما بامشتریان سنتی همچنان برقرار است و سهمی از این افزایش صادرات به آنها اختصاص خواهد یافت به دنبال مشتریان جدیدی نیز خواهیم بود.
وی ادامه داد: برای تحقق این افزایش صادرات اوپک میتواند نقش مثبتی را ایفا نماید و در صورتی که بخواهد سقف تولید در اوپک رعایت شود باید از کشورهایی که سهم ما را در بازار اشغال کردهاند بخواهد تولیدشان را کاهش داد.
موسوینژاد خاطرنشان کرد: مجلس و دولت برای بازگشت نفت ایران به بازارهای بینالمللی از تمام توان خود استفاده خواهد کرد تا بتواند سهم از دست رفته کشور را از ابرقدرتها باز پس گیرد.
منبع: باشگاه خبرنگاران