به گزارش مازنداصنافمهدی تقوی عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی در مورد میزان واقعی اموال بلوکه شده ایران به خبرنگار تراز گفت: قطعا هیچ شخص و نهادی جز بانک مرکزی و شخص آقای سیف، رئیس کل بانک مرکزی اطلاعات دقیقی از میزان اموال بلوکه شده ایران ندارند. وی افزود: از آنجا که بنده به این اطلاعات دسترسی ندارم پس اظهارنظرم نیز خالی از اشکال نیست.
این استاد اقتصاد دانشگاه در ادامه اظهار داشت: گرچه با لغو تحریم ها صادرات نفت نیز افزایش می یابد اما افزایش مقداری صادرات، باعث کاهش قیمت نفت شده و از این حیث درامدهای ارزی کشور افزایش چندانی نمی یابد.
تقوی تصریح کرد: با ورود اموال بلوکه شده به اقتصاد و افزایش مقداری صادرات نفت، درآمدهای ارزی کشور افزایش می یابد که بخش اعظمی از این درآمدها باید صرف واردات تکنولوژی و کالاهای سرمایه ای شود.
وی با اشاره به فرسودگی ناوگان هوایی کشور به خبرنگار تراز گفت: ماشین آلات و تکنولوژی های ما به شدت فرسوده و قدیمی هستند و این باعث عدم رقابت پذیری اقتصاد و تولید پرهزینه کالا می شود.
عضو هیئت علمی دانشگاه علامه در ادامه افزود: بهترین زمینه برای هزینه درآمدهای ارزی کمک به کارخانجات با ورود ماشین آلات و تکنولوژی های جدید و هزینه در بخش صنعت از جمله صنایع هوایی کشور است.
وی با اشاره به شرایط کشور در دوران پساتحریم درمورد نگارش برنامه ششم براساس این شرایط نیز توضیح داد: ما در برنامه ۵ ساله پنجم به دلیل آغازتحریم ها با محدودیت های زیادی مواجه بودیم، با توجه به این مسئله بسیاری از برنامه های ما قابلیت اجرا نیافت. این اقتصاددان تصریح کرد: من با نگارش برنامه ششم براساس شرایط پساتحریم موافق نیستم و به نظرم برنامه ریزی های کشور باید براساس شرایط قبلی و با فروضات قبلی و درآمدهای ارزی گذشته صورت بگیرد تا درصورت بازگشت تحریمهای خارجی، اقتصاد ایران بار دیگر به هم نریزد. وی تصریح کرد: نوشتن برنامه ششم باید بر اساس سناریوسازی باشد و همه جوانب کار درنظرگرفته شود، چرا که برنامه ششم، یک رویداد ۵ ساله است.
تقوی در مورد دلایل اقتصادی لغو تحریم ها گفت: تنها کشوری که مبادلات تجاری چندانی با ایران ندارد کشور آمریکاست اما سایر کشورهای گروه ۱+۵ قبل از اعمال تحریم ها روابط تجاری زیادی با ایران داشتند لذا این تحریم ها به شدت به درآمدهای این کشورها آسیب زد و آن ها قطعا از لغو این تحریم ها خوشحال و از افزایش مبادلات تجاری با ایران استقبال خواهند کرد.
وی در پایان خاطر نشان کرد: در اقتصادهایی که نرخ رشد پایین است با بهبود نسبی شرایط این نرخ با سرعت بیشتری افزایش می یابد مثلا ممکن است رشد ۲ درصدی با بهبود شرایط به نرخ رشد ۷ درصدی برسد در حالیکه در اقتصادهایی با نرخ رشد بالا افزایش این نرخ بسیار سخت است.
منبع: تراز