logo

کد خبر : 12131
تاریخ خبر : 1394/04/11
 تعطیلی 40 درصدی کارخانجات تولید آجر سفال مازندران/زنگ‌ها برای که به صدا در می‌آیند؟
ادامه ناکامي صنايع داخلي؛ معضلي که بايد جدي گرفت

تعطیلی 40 درصدی کارخانجات تولید آجر سفال مازندران/زنگ‌ها برای که به صدا در می‌آیند؟

<p><span style="font-size: larger;">رشد اقتصادی کشور در دولت جدید درحالی بالای 3 درصد اعلام می&zwnj;شود که نتایج عملی این ادعاهای دولت تدبیر، هنوز رنگ و بوی واقعیت به خود نگرفته است و پی در پی شاهد تعطیلی تولیدی&zwnj;ها هستیم.</span></p>

به گزارش مازنداصناف رونق تولید صنایع داخلی، برگ برنده برای برون رفت هر اقتصاد از تنگناهای روبرو با آن به شمار می‌رود که به خوبی در کشورها و شرایط مختلف، امتحان خود را پس داده و امروزه برای برون رفت از هر مشکل اقتصادی، تولید داخلی به عنوان منجی خودنمایی می‌کند.

شرط نقش آفرینی تولید درون‌زا در هر کشور، فراتر رفتن از ادعا، حرف و دستیابی به راهکارهای عملی همراه با اقدام به هنگام است که با شعار و نمایش تبلیغاتی نیز قابل تزریق به جامعه نمی‌باشد چراکه اقتصاد در متن زندگی مردم قرار دارد و لمس معضلات و یا موفقیت‌های آن توسط خود مردم انجام می‌شود و رضایتمندی عمومی است که بهترین بازخورد را در این زمینه بدست می‌دهد.

دولت تدبیر و امید پس از شروع به کار با ادعای تمرکز بر کاهش تورم در کشور دست به اقداماتی از جمله جمع آوری پول از جامعه و کاهش نقدینگی زد تا بتواند تورم مورد ادعا را از بالای 45 درصد به زیر بکشد و اکنون پس از سپری کردن نزدیک به 2 سال از عمر خود با ادعای رساندن تورم به 17 درصد، از رشد اقتصلادی بالای 3 درصد سخن می‌گوید و این درحالی است که آنچه توسط مردم مشاهده می‌شود چیز دیگری است.

دلیل این موضوع را از یکی از صاحبان صنایع موفق استان مازندران در صنعت تولید آجرسفال جویا شدیم تا به ذکر تحلیل و مثال‌هایی در توجیه هرچه بیشتر چرایی این اتفاق به ما کمک کند.

رئیس انجمن صنفی کارخانجات آجر ماشینی مازندران با اشاره به اینکه تورم موجود در دولت قبل، یک تورم پویا بوده است، اظهار کرد: سیاست دولت برای جلوگیری از تورم، جمع کردن پول از جامعه و کاهش حداکثری نقدینگی بوده که سیاست اصولی‌ای هم هست، لذا با این سیاست توانست تورم را ماهر کند ولی مشکل رکود را نتوانست حل کند.

عسکری رسولی افزود: برای کاهش رکود باید این نقدینگی جمع آوری شده از جامعه، به بخش تولید منتقل شود تا با پویایی تولید داخلی، به رشد بیشتر اقتصاد و در نتیجه افزایش توان اقتصادی مردم در کشور دست یابیم، اما در دولت تدبیر و امید با توجه به این که نه وامی و نه تسهیلاتی به تولید اختصاص نمی‌باید، مشخص نیست این پول جمع آوری شده در کجا هزینه شده است.

وی با بیان اینکه در چند ماه اخیر شاهد تعطیلی 5 کارخانه از 13 کارخانه آجر ماشینی در مازندران بوده‌ایم، دلیل این میزان از تعطیلی‌ها را عدم تطابق درآمدها با مخارج باقی مانده روی دست تولیدکنندگان عنوان کرد.

رئیس انجمن صنفی کارخانجات آجر ماشینی مازندران گفت: نرخ محصولات ما جزو بازار رقابت کامل حساب می‌شود، لذا همچنان که در بازار رقابت کامل، عرضه و تقاضا نرخ را تعیین می‌کنند، با رونق به بخش تولید جامعه از حالت رکود درآمده و صنعت ساختمان رشد پیدا می‌کند، درنتیجه تقاضای خرید محصولات زیاد می‌شود که این افزایش تقاضا، افزایش تولید و عرضه را دربر خواهد داشت.

مدیرعامل شرکت تولیدی مازرون سفال نکا، بیان کرد: جامعه ما درگیر یک رکود تورمی بوده که با سیاست دولت تدبیر و امید از حالت تورمی بالا بیرون آمده اما از حالت رکود هنوز بیرون نیامده است. یعنی محصولات کارخانجات ما هنوز به نرخ سال 86، قالبی 200 تومان فروخته می‌شوند درحالی که با افزایش بهای انرژی و پرداختی به ادارات گاز و برق مواجه هستیم.

وی با اعلام اینکه صنعت کارخانجات سفال جزو گروه آسیب پذیر در هدفمند کردن یارانه‌ها، محسوب می‌شود، گفت: این درحالی است که حدود 40 درصد بهای تمام شده ما در حوزه انرژی است، از این رو تحت تاثیر شدید مسئله هدفمند کردن یارانه‌ها برای صنعت ساختمان هستیم.

این کارآفرین نمونه سال 86 استان مازندران هدفمند کردن یارانه‌ها را حاصل ماه‌ها تلاش فکری تعداد کثیری از کارشناسان خبره عنوان کرد و ادامه داد: اما در عمل به هیچ کدام از تعهدات حمایتی که قرار بود دولت در قبال اجرایی شدن هدفمند کردن یارانه‌ها به بخش تولید انجام دهد محقق نشده، درحالی که تولیدکنندگان به عنوان طرف دیگر، به ناچار مجری مصوبات دولت که همانا آزاد کردن نرخ انرژی باشد، شده‌اند.

رسولی خاطرنشان کرد: از آنجایی که دولت طبق مصوبه هدفمندی یارانه‌ها باید 25 درصد از درآمد را به تولید اختصاص دهد، هنوز در این زمینه اقدامی انجام نگرفته است، در نتیجه کارخانجات یکی پس از دیگری به تعطیلی کشیده شده و تعداد محدودی هم که فعالیت می‌کنند، با کمتر از 50 درصد ظرفیت خود درحال تولید هستند.

عضو هیئت مدیره انجمن کانی غیرفلزی مازندران با اشاره به این که در حال حاضر تولید دارای صرفه نیست، یادآور شد: هرگز خواهان مصوبه جدیدی نیستیم، بلکه به اجرا شدن همان مصوبات هدفمند کردن یارانه‌ها راضی هستیم، به عنوان مثال قرار بر این بود که هزینه گازرسانی تا درب کارحانه به عهده شرکت گاز باشد و چنانچه اگر خود کارحانه این کار را انجام داد با قبض گاز آنان تهاتر شود که چنین اقدامی هرگز صورت نگرفته است.

وی اضافه کرد: همچنین اختصاص 25 درصد از هدفمند کردن یارانه‌ها به تولید هنوز محقق نشده است، البته اخیراً شنیده شده که دولت درنظر دارد مبلغ 143 میلیارد تومان به تولید اختصاص دهد، اما حتی پرداخت سنوات کارگران، هزینه استهلاک انباشت تجهیزاتی که مستهلک می‌شوند نیز از عهده ما در این شرایط امروز خارج است و تنها قادر به رسیدگی به هزینه‌های جاری مانند حقوق پرسنل و تهیه لوازم یدکی به امید رونق بازار برای رسیدن به شرایط مناسب و سود کافی هستیم.

مدیر نمونه استان در سال 92، گفت: امکان کارکردن در 3 شیفت در این مجموعه تولیدی وجود دارد اما درحال حاضر تنها در 2 شیفت کاری و با حداقل انرژی درحال کار هستیم، اکنون 105 نفر بطور مستقیم و 300 نفر بصورت غیر مستقیم در این واحد تولیدی درحال فعالیت هستند که درصورت دستیابی به شرایط مطلوب، امکان اشتغال آفرینی مستقیم و غیر مستقیم برای 160 و 450 نفر نیز وجود دارد.

وی ظرفیت تولید در کارخانه خود را 120 هزار قالب در روز برشمرد و ادامه داد: این درحالی است که با یک سوم توان خود درحال تولید هستیم که این شرایط نیز رو به بدتر شدن است، کارخانه‌ای که نمی‌تواند هزینه جاری خود را بدست آورد چطور می‌تواند برای بهینه سازی بدون کمک دولت اقدام کند و اگر هم خودداری کنیم، باید جریمه آن را بپردازیم، آیا معنی حمایت از تولید این است؟

رسولی افزود: سال 93 باوجود تولید یک سوم ظرفیت، حدود 100 میلیون تومان عوارض گازرسانی و برق‌رسانی به روستاها پرداخت کردیم که درصورت رونق اقتصادی و درآمد کارخانجات، این وظیفه هر تولید کننده است که در ازای استفاده از امکانات کشور، عوارض آن را پرداخت کند ولی وقتی کارخانه نمی‌تواند به نقطه سر‌به‌سر برسد و خود را تامین کند، عوارض کمک رسانی به روستا هیچ معنایی پیدا نمی‌کند.

وی با اعلام عدم اثرگذاری مستقیم تحریم‌ها بر روند تولید این کارخانه، بیان کرد: تحریم به‎صورت غیرمستقیم تاثیر زیادی بر ما گذاشت چراکه تحریم‌ها با اثرگذاری بر روی اقتصاد کشور و اتخاذ سیاست جمع آوری پول از جامعه، موجب کاهش پویایی صنعت ساختمان شده و آن هم روی تولید آجر تاثیر گذاشته است.

رسولی با بیان اینکه از صفر تا صد می‌توانیم با اقتصاد درون‌زا و مقاومتی همراهی کنیم، گفت: چون تمام خط تولیدی که از کشورهای اروپایی وارد می‌شود، مشایه آن در داخل نیز تولید شده و از آنجایی که مواد اولیه ما هم در منطقه به راحتی قابل دسترسی می‌باشد از این رو نیاز به بیگانگان نداریم.

وی با بیان وجود 8 کارخانه از میان 13 کارخانه تولید آجرسفال موجود استان در شهرستان نکا، نکا را قطب تولید آجر در استان خواند و افزود: بیش از 60 درصد کارخانجات تولید آجر استان در نکا است که از این تعداد درحال حاضر 2 تولیدی در چندماه اخیر به تعطیلی کامل کشیده شده و یکی هم نیمه تعطیل است.

رسولی با ارائه درخواست از دولت برای کمک به تولید، بیان کرد: از دولت می‌خواهیم تا لوایحی که به مجلس می‌دهد واقعا و بطور عملی در جهت حمایت از تولید باشد، چراکه حمایت با حرف نمی‌شود، نمی‌شود زبانی حمایت کنند ولی در عمل ضد تولید باشند.

حال باید به نظاره نشست که آیا تزریق کمک 143 میلیارد تومانی اشاره شده از سوی دولت به تولید که البته همخوانی زیادی با شعارهای لزوم رفع تحریم‌ها در اثر مذاکرات حتی برای رفع مشکل آب مردم ندارد در کنار ارائه وام‌های جدید مسکن که خود یک پیش‌دستی در جمع‌آوری هرچه بیشتر نقدینگی و ذخیره یکساله در بانکهاست، تا چه حد می‌تواند به رونق صنعت ساختمان و در قبال آن صنایع مرتبط با آن کمک کند.


بلاغ